Enorme brand verwoest bedrijfspand in Zeewolde

Foto : Damian Ruitenga / News United

Een zeer grote brand heeft in de nacht van maandag op dinsdag een bedrijfspand aan de Landbouwweg in Zeewolde in de as gelegd.

De brandweer werd rond 00.55 uur gealarmeerd voor de brand bij het bedrijf. Doordat de brand zich al in razendsnel tempo had uitgebreid kon de brandweer niet meer voorkomen dat het vuur uitslaand werd. Binnen vier minuten na de eerste melding werd de brand al opgeschaald naar “middelbrand” waarna er binnen negen minuten “grote brand” werd gemaakt.

De loods die in brand stond was niet meer te redden.

Onze bluswerkzaamheden waren er dan ook vooral op gericht om te voorkomen dat de vlammen zouden overslaan naar de achtergelegen loods”,

laat woordvoerder van brandweer Flevoland Wim van Eck weten.

De brand woede in een landbouwmechanisatiebedrijf, in het pand stonden onder meer lasapparaten en gasflessen en tractor-banden deze zorgde voor meerdere explosies die in de gehele omgeving hoorbaar waren.

De brand ging gepaard met enorme pikzwarte rookwolken. De veiligheidsregio Flevoland stuurde een twitter bericht uit waarin geadviseerd werd ramen en deuren te sluiten indien mensen last hadden van de rook.

De oorzaak van de brand is op dit moment nog niet bekend. Omdat het in het pand ook nog eens veel brandbare materialen stonden opgeslagen, kreeg de brand extra veel brandstof. Aanvankelijk ging de brand vooral gepaard met enorme zwarte rookwolken die letterlijk uit het bedrijfspand geperst werden. Toen de rookgassen tot ontbranding kwamen, ontstonden metershoge steekvlammen. De brand wist zich vervolgens uit te breiden naar de rest van de loods.

Er werd flink opgeschaald bij de brandweer: het sein ‘zeer grote brand’ werd gegeven. Korpsen uit Zeewolde, Almere, Lelystad, Biddinghuizen, Harderwijk, Huizen, werden opgeroepen om te helpen met het bestrijden van de brand.

Vanwege de brand werd de Landbouwweg afgesloten voor het verkeer.

Rond 02.00 uur werd het sein brand meester gegeven. De brandweer is nog de hele nacht bezig geweest met nablussen. Ook de dagen na de brand moest de brandweer nog enkele keren terug voor nieuwe kleine brandjes die opnieuw waren gaan branden.

Niet de eerste keer

In 2013 woedde een brand bij het bedrijf Weevers aan de landbouwweg in Zeewolde. Toen brandde het bedrijf tot de grond toe af waarbij twee honden om het leven kwamen. Een rookpluim met asbestdeeltjes trok in 2013 over het industrieterrein richting Biddinghuizen. Nu zat er geen asbest in het pand en de rook stond de goede kant op, aldus de brandweer.

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post

Automobilist rijd door rood, Flinke schade tot gevolg Harderwijk

Related Posts