Waarschuwing voor Babbeltrucs door Nepagenten: Wees Op Uw Hoede!

De afgelopen dagen heeft de politie meerdere meldingen ontvangen van oplichters die zich voordoen als politieagenten. Deze zogenaamde ‘nepagenten’ bellen slachtoffers op hun vaste telefoonnummer met de vraag om hun pinpas en pincode af te geven, een vooraf afgesproken code door te geven bij het ophalen van de pinpas aan de deur, of zelfs sieraden af te staan. In werkelijkheid hebben de slachtoffers te maken met criminelen die hen proberen op te lichten.

Hoe Gaan Deze Nepagenten Te Werk?

De nepagenten benaderen hun slachtoffers telefonisch en doen zich voor als medewerkers van de politie. Ze beweren dat het slachtoffer betrokken is bij een onderzoek naar drugs, witwassen, of fraude, en dat een arrestatieteam onderweg is. Tijdens het gesprek vragen ze om persoonlijke gegevens en bankgegevens. Vervolgens verschijnt er een zogenaamde politieagent in burgerkleding aan de deur om de bankpas in ontvangst te nemen, waarmee de oplichters vervolgens zelf geld pinnen.

 Tips om Telefonische Oplichting te Voorkomen

Vertrouw niet zomaar:Laat een ‘bankmedewerker’, ‘agent’ of medewerker van een overheidsinstantie nooit uw geld overmaken naar een andere rekening. Uw bank, de politie of een overheidsinstantie zal u namelijk nooit vragen om uw geld over te maken.
Verbreek de verbinding: Bij enige twijfel, verbreek direct de verbinding. Zoek zelf het juiste telefoonnummer van de bank, de politie of overheidsinstantie op, bel hen en vraag of het klopt wat u is verteld en wat u werd gevraagd te doen. U kunt ook altijd uw bankkantoor of het politiebureau bezoeken en uw ervaring delen.
Geef nooit persoonlijke gegevens af: Deel nooit uw pin- en/of inlogcodes. Geef ook nooit uw bankpas af, zelfs niet als deze doormidden is geknipt. De chip werkt dan nog steeds waardoor oplichters geld kunnen pinnen. Geef ook nooit uw sieraden af.

 Wat te Doen bij Verdachte Situaties?

Krijgt u iemand aan de lijn of aan de deur met een dergelijk verzoek? Hang meteen op of doe direct de deur dicht en bel de politie via 112. Bent u onlangs slachtoffer geworden van deze babbeltruc? Neem dan ook contact op met de politie.

Belangrijk om te Weten

De politie zal nooit mensen bellen om naar bankgegevens te vragen of om bankpassen of sieraden op te halen. Wees dus altijd op uw hoede en volg bovenstaande tips om uzelf te beschermen tegen deze oplichters.

Voor meer informatie of om melding te maken van verdachte activiteiten, kunt u altijd terecht bij uw lokale politiebureau of de website van de politie. Blijf alert en bescherm uzelf tegen deze babbeltrucs!

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Previous Post

Auto volledig uitgebrand aan de Waterlei in Apeldoorn

Next Post

Brandweer Redt Kat uit Boom in Nunspeet

Related Posts